Berlin'de Sonbahar Roman Karakterleri ile Söylesi


Berlin'de Sonbahar Romanının Yazarı Defne Saydel ile Söyleşi
Roman kahramanları Demet ve Volkan'ın karakter analizleri...
@yildizkitaplar_  (Instagram hesabı)

DEMET

+Öncelikle merhaba Demet. Bizimle röportaj yapmayı kabul ettiğin için çok teşekkür ederiz.
++Ben teşekkür ederim, bana kendimi ifade edebilme fırsatını verdiğiniz için.

+İlk sorum ile başlıyorum o zaman... İstanbul'da hiç yaşamak ister miydin? Ya da Türkiye'ye geri dönme planın oldu mu?
++İstanbul'da yaşamak hep hayallerimde  var, ama sanki orası ulaşılmaz bir vaha gibi. Berlin'de yaşamak ise daha korunaklı ve güvenli. Burada doğup büyüdüğüm için yaşadığım çevrenin her sokağını, semtini, tanıyorum. Arkadaşlarım, işim, bana ailemden kalan tek yadigar olan anneannem, tanıdığım sevdiğim tüm insanlar hep burada. O yüzden kısa süreli planlarım içerisinde Türkiye'ye dönmek yok. Fakat hayat ne getirir bilinmez...

+Sosyal hizmette çalışman nasıl başladı? Nasıl karar verdin? Biraz bahsedebilir misin?
++Liseyi bitirdiğim dönemde geleceğimi düşünüp meslek seçimi konusunda bir karar vermeliydim. O zamana dek anneannemle birlikte yaşadığımız mütevazı hayatımızın tüm yükü onun üzerindeydi. Hem maddi açıdan ona destek olup hem kendi ayaklarımın üzerinde durmak istiyordum. Sosyal hizmetler ve de özellikle hasta bakımı alanında kalifiye elemana aşırı ihtiyaç duyulan bir dönemdi. Almanya dışından hatta Türkiye'den de kalifiye işçi göçü için talep olduğunu biliyorum. Ben de belki yaşlı bir aile büyüğü tarafından büyütüldüğüm için ileri yaşlardaki hastalarımla daha uyumlu bir iletişim kurmakta zorlanmayacaktım.

+İşi bırakmak zor bir karar. Bu konudan geri adım atacağını düşünmüyordum açıkçası. Peki işi bıraktığın için hiç pişman olduğun oldu mu?
++Ben işim için Volkan hayatıma ilk girdiği andan itibaren yoğun mücadele verdim. İşi bırakmaya karar verdiğim dönemde ise artıları eksileri ile konuşup tartışmıştık. İçimi rahatlatan Volkan'ın çalışmama değil Serterlerin yanında çalışmama karşı olmasıydı. Her ne kadar ona tam anlamıyla hak vermesem de beni kıskanması bir yerde hoşuma gitti. Ama işten çıkarıp beni eve kapatmak isteği olduğu şeklinde bir his edinseydim buna asla müsaade etmez, gerekirse ondan vazgeçebilirdim bile.
İşten ayrılırken Selim'in ve Jasmin hanımın hayatlaına dokunup onları olumlu yönde etkilediğimi ve bu evde bu çok sevdiğim insanlara karşı misyonumu tamamladığımı hissettim. Bazen yeni başlangıçların olması için eskilerden vazgeçmek gerek.

+Selim ile ilgili de bir şey sormak istiyorum. Bir ara ondan etkilendiğini düşünmüştük. Hatta güzel bir ikili olabileceğinizi düşünmüştük. Eğer seni erken fark etmiş olsaydı bir şansınız var mıydı sence?
(Demet burada utangaç bir tavırla gülümsüyor)
++Bilemiyorum nasıl olurdu, olur muydu? Neticede her şeyi geriye sarıp bir de o şekilde deneme şansımız yok. Ama Volkan'ı tanıdıktan ve onunla yakınlaştıktan sonra gerçek aşkı bulduğumu anladım.

+Volkan'ı ilk gördüğünde verdiğin tepkiyi biliyoruz ama sonra tepkin değişti. Bunu hiç düşünmüş müydüm, tahmin eder miydin?
(Demet'in yüzü Volkan'dan bahsederken kocaman bir gülümseme ile aydınlanıyor)
++Aslında Volkan'ı ailesi ile birlikte bize ilk geldiklerinde gördüğümde ona dikkat etmedim bile. Beni rahatsız eden o ziyaretin kendisi yani amacıydı. Kendimi et pazarında gibi hissetmiştim. Yüzüme bakarak ama sanki ben orada değilmişim gibi konuşmaları, evimizi, hayat şartlarımızı küçümser gibi bakışları, anneannemin o insanlara gereğinden fazla değer vermesi beni çok rahatsız etmişti. O güne kadar bir gün bana görücü gelir, üstüne bir de ben de böyle bir evliliğe gönüllü olurum diye bir düşünce aklımdan bile geçmezdi. İlk başlarda sırf anneannemi kıramadığım için onlarla görüşmeye razı gelmiştim. Ve ikinci defa hayır dediğimde yine aslında muhatapım Volkan değil, ailesiydi. Ailesinin özellikle de annesinin tutucu tavırlarına hayır demiştim.

+Volkan demişken bir de... Onu sevdiğini ilk ne zaman anladın?
++Sanırım bu birden bire olan bir şey değildi. Onunla birlikteyken bana olan özenli tutumu, sahiplenici tavırları, bana yaşattığı alışık olmadığım duygular bir gün geldi ki bir parçam oluvermişti. İkinci yarım gibi...

+Ve son olarak derginin kapağında Volkan ile kızın resmini gördüğün zaman neler hissettin?
(Demet bir anda hüzünleniyor)
++Dünyam başıma yıkıldı. O ana kadar yaşadıklarımız o kadar güzeldi ki, onun beni aldatmış olabileceği düşüncesi, aşkımızın masumiyetine gölge düşürmesi dayanılmaz derecede ağırdı. O an sadece gitmek ve uzaklaşmak istedim. Beni bulup kendini bir şekilde affettirmesini kaldıramayacaktım.


VOLKAN

+Öncelikle merhaba Volkan. Bizi kırmayıp bizimle röportaj yaptığın için çok teşekkür ederiz.
++Ben teşekkür ederim. Büyük bir zevkle...

+Böyle güzel seven, sevgisine sadık kalan, onun kalbini kazanmak için her şeyi yapmaya hazır biri olman bizi çok etkiledi. Peki bu sevginin sahibiyle başlamak istiyorum sorularıma. Neden Demet? Demet'i diğer insanlardan farklı kılan şey neydi?
(Volkan gülümsüyor, kısa bir an düşüncelere dalıyor)
++Ailemle birlikte evlerine ziyarete gittiğimizde onu ilk gördüğüm andan itibaren içimde bir kıvılcım oluştu. Ama bana hayır demişti. Beni bir daha görmek istemiyordu. Kendimi ona anlatma fırsatını bana vermemişti. Liseden tanış olduğumuzu hatırlamadı bile. Kendi evrenimde duyduğum ona karşı yönelen bir çekim gücü varken ondan bir işaret alamamak dengemi bozdu, kafamın karışmasına neden oldu ve onu gittikçe daha çok düşünür oldum.

+Lisede Demet'e hayran olduğunu biliyoruz. Neden o zamanlar açılmadın kendisine?
++Demet o zamanlar kendi etrafına ördüğü bir kozanın içinde yaşıyor gibiydi. Aynı kursa hiç düşmediğimiz için ona yaklaşma fırsatını bulamamıştım ama onu uzaktan hep takip ederdim.

+Annen birazcık Demet'e karşı hoş olmayan tavırlar sergilemişti. Açıkçası birazcık gelini gibi kabul etmeyecek gibi gelmişti ama şükür ki öyle olmadı. Peki öyle olmuş olsaydı... Annen Demet'i istemeseydi ne yapardın?
(Volkan hafifçe gülümsüyor, hayır anlamında başını iki yana sallıyor)
++Hayır, annem asla Demet'e karşı değildi. Sadece kendini ifade etmekte biraz sıkıntı yaşar. İlk anda yeni tanıdığı insanlara karşı takındığı direk tavrı yüzünden konuşmaları  biraz sert gelebilir. Fakat sonradan birbirlerini çok sevdiler. Annem istemeseydi de Demet'ten vazgeçmeyi asla düşünmezdim. Tüm dünyayı karşıma alabilirdim onun için.

+Şunu da merak ediyoruz. Demet ile görüşmeden önce onu takip hiç ettin mi? Neler yapıyor diye merak edip aradın mı?
++Lisede sonra yıllarca görüşmedik. İkimiz de ayrı yollara gitmiştik. Ama annemlerin diretmesiyle tekrar karşılaştıktan sonra her yerde onu görür oldum. (Burada gülüyor) Kader ağlarını örmeye başlamıştı bir kere. Gittiğimiz düğünde, arkadaşlarla takıldığım kafede her yerde karşımaya çıkmaya başladı.

+Ve geldik son sorumuza... Selim'i Demet'ten kıskandığın oldu mu?
++Selim tüm mükemmelliği ile sinir bozucu bir tipti. Önce Demet'in ardından kızkardeşim Ceyda'nın hatta sonradan Melinda'nın gittikçe büyüyen Selim hayranlığı bir şekilde beni rahatsız etmişti. Bundan gurur duymuyorum ama Demet'e karşın hayatı, insanları biraz daha iyi tanıdığımı düşünüyorum. Kimsenin o kadar iyi olacağına inanmıyorum. O adamın sevdiğim kadının etrafında dolaşmasını istemedim.

Yazara ait diger eserler:

Beliebte Posts